Fra nektar til honning

Honningbierne indsamler nektar i blomsterne, på vej hjem til bistadet bearbejdes nektaren i honningmaven. Honningmaven er en slags indbygget indkøbspose, som bien kan tranportere flydende nektar i. I honningmaven fjerner urenheder fra nektaren og enzymer tilsættes, den bearbejdet nektar er nu omdannet til honning, dog i en meget vandholdig form. Hjemme i bistadet skal honningen tørres og pakkes i celler på vokstavlerne. Når honningen er tørret tilstrækkeligt, forsejles cellerne med et vokslåg. Bierne kan gemme tørret og forsejlet honning i bistadet i flere år.

Nyslynget honning er flydende, det er den honning som bierne har bearbejdet og tørret. Når biavleren har fjernet forsejlingen over honningcellerne og slynget honningen ud af vokstavlerne, er den flydende. Honning består af 2 sukkerarter glukose (druesukker) og fruktose (frugtsukker), i løbet af 1-6 uger, vil glukosen krystallisere og honningen blive kornet. Fruktose krystalliserer ikke.

For at forlænge holdbarheden, rører biavleren i honningen 2 gange om dagen til den bliver fast og ensartet i konsistensen. Først når den har en jævn glat og fast konsistens, bliver den tappet på glas. Honning suger fugt. men opbevares honningen tørt, mørkt og køligt, kan den holde sig mange år. 

Udklip

foto liva

Nyslynget honning, en sommer delikatesse.