Ca. 2/3 af verdens plantearter kræver bestøvning fra bier, hvepse og andre insekter. Det er arter som frugt og bær, men også de planter vi sår som frø f. eks. gulerødder.
I Danmark lever der 286 arter af bier og hvepse, hvoraf honningbien er kendt for at samle store mængder af honning.
Honningbierne er artsfaste bestøvere, hvilket vil sige at hele familien trækker på den samme blomsterart i timevis/ dagevis og dermed sikrer en god bestøvning. Spejderbien kommer hjem til bistadet og danser retning og afstand til en bestemt blomst i forhold til solen. Bien dufter og deler evt. smagsprøver ud af blomstens nektar og pollen – beskrivelsen modtages af de bier der overvære dansen og hele styrken flyver det samme sted hen. Det kan være en æblelund, eng med mælkebøtter eller et brombærkrat.
Herunder er vist 2 picnic kurve. De er fra en verden med og uden bestøvende insekter som honningbier. Ønsker vi have duge af bomuld, vindruesaft, salat, tomater, broccoli, peberfrugt, løg, krydderurter og en masse andre gode sager? Så er det nødvendigt at pas godt på vores bier!
Et velbestøvet æble har 10 kerner, svarende til æbleblomstens 10 støvdragere.
Bien skal bestøve hver æbleblomst 5 – 6 gange, før bestøvningen er fuldendt og æblet bliver smukt rundt. Forskning viser at et velbestøvet æble samtidig udvikler mere sødme og længere holdbarhed.
De bornholmske frøavlere er berømte for at levere landbrugsfrø af høj kvalitet, producenter fra hele verden får opformeret frø på Bornholm. Et vigtigt element i succesen er samarbejdet mellem frøavlere og biavlere, der skal eksempelvis 2-3 bifamilier til at bestøve 1 ha hvidkløvermark. Bierne bestøver også de bornholmske frugthaver. Jordbær- og hindbærblomster er selvbestøvende, men bliver de bestøvet at bier, kan udbyttet blive dobbelt så stort, sødere og med længere holdbarhed.